CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 17, 2013

Seminggu Berpuasa

Diam tak diam dah seminggu dah puasa ek. Kejap jek. Bila dah masuk hari ketujuh ni, tetiba aku terasa nak berbuka makan nasi sbb arissa request soh masakkan asam pedas ikan pari. Wpun dia tak puasa sbb still on medication setiap 3 jam sekali makan ubat antiviral tu, tp selera sama je. Cuma masa memula je dia xnk mkn pedas n goreng2 sebab katanya tekak sakit. Now dah ok.

Alhamdulillah, chicken pox arissa da nak baik. Seb baik betul apa yg dr cheng ckp, seb baik dtg awal so cpt dia mkn ubat antiviral tu, chickenpox xkn teruk sgt. Syukur. 




Balik keje smlm, berdesup singgah beli kuih kat akak jual nasi lemak pagi2 selalu yg aku suka beli. Akak tu jual kuih utk bulan puasa ni. Drpd beli kat param yg tah apa2 nnt rasanya, baik aku beli dgn kak sal ni sbb mmg da tau kesedapan kuih dia. Beli karipap n tahu sumbat.

Lps tu terus balik. Sampai umah semayang asar, then terus masuk dapo. Startla memasak. Masak udang tempura tu sbb baru try tepung tempura tu. Pes time beli. Sebelum ni beli brand lain, ni tjumpa brand ni kat Aeon Big. Tulisan thailand xtau brand apa. Hentam jek la, janji rasa nya sedap. Tak sia2 beli sbb mmg sedap tepung tempura dia.



Selain udang tempura, masak sayur kegemaran en suami, sayur pakchoy ni. Dia mmg suka sayur ni. Mmg kalau masak, kena msk byk mcm mkn 4 org sbb dia akan ratah sayur nih. Aku pun suka gak tp keutamaan adalah en suami kan dlm bab2 lauk2 yg nak dimasak ni. Apa dia nk makan, itulah yg aku masak.



Lps goreng udang, goreng tempe plak, kebetulan ada tepung lebih, masukkan jelah tempe dlm tu n goreng. Saje nak try goreng tempe guna tepung. Selalu guna garam n kunyit. Tp bl mkn, en suami tak suka, katanya x sedap. Tp pd aku sedap jek. Nampaknya if dia ada lps ni, xleh la guna tepung tempura ni utk masak tempe goreng. Kenalah goreng guna garam kunyit je.



Lauk utama asam pedas ikan pari ni mmg yg dimasak dulu. Sbb nak bg cili tu garing n kuah dia sebati dgn ikan n pekat sket. Letak bende byk2 mmg umpphhh. Sedappp. Arissa makan pun byk smp 3 kali tambah bila ada lauk feveret dia, ikan pari.

Lps makan kekenyangan, semayang maghrib pun perut ketatt jek rasanya. Hahaha..





0 comments: